Egy nyílt seb kezelése

 2012.03.04. 16:01

gesa_nyal.jpgMost arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy bár a boxában minden megfelelt a szabványnak mégis sikerült egy komoly vágási sérülést szereznie egy kiálló szög által, mely az oldal palánkokat tartja. Normálisan ezek a szögek nem állnának ki, de Gésa etetéskor mindig nagyokat rúg a falba, ezzel rendszeresen kilazítja a csavarokat, szögeket. Sajnos sohasem lehetünk elég óvatosak.

Szerencsére a lovászok rögtön észrevették a sebet, és a lehető leggyorsabban felhívták az anyukámat, aki rögtön kiment a lovardába, hogy megnézze a sebet. Amikor látta, mennyire súlyos ( és ijesztően ronda ) kihívta az állatorvos , aki segített a sérült kancán. Sajnos a seb közelében lévő bőrnek néhány része  menthetetlen volt, így le kellett vágni. Ettől függetlenül az orvos be tudta varrni a sebet, csak a bőr annyira megfeszült, hogy ha a Gésa újra lefekszik, kinyílik, de talán nem teljesen. Sajnos Gésa az a típus, aki nem bírja ki úgy hogy 1 hétig nem fekszik le. Két nap múlva le is feküdt, és ahogy azt már megmondta az állatorvosunk, kinyílt, és ahogy megmondta, szerencsére nem teljesen, szóval nem annyira ijesztő a seb. Így lett sajnos egy nyílt sebünk.gesa_teljes.jpg

Minden nap kétszer kell kezelni Biotron lámpával, és sok figyelmet ( és répát ! ) igényel. Anyukám naponta többször fertőtleníti és keni a sebet sebkenőccsel illetve aloe verával. Homeopátiás kezelést is kap, az első napokban Arnica Montanát, mist pedig Staphisangria és Siliceia segíti a gyógyulást. Mivel él benne az gesa_popo.jpgösztön, addig ameddig meg nem gyógyul félni fog a kutyáktól, hiszen ő a sérült növényevő állat, a kutyák meg ugye ragadozó állatok, és a vadonba a sérült növényevőkre támadnak a ragadozók, így tehát megpróbálja megvédeni magát a kutyáktól, amik általában sokan vannak a lovardákban, szóval fontos ( a kutyák érdekében) a kutyákat elterelni a lótól, hiszen a ló vagy a kutyába rúg, vagy megpróbál elmenekülni. Ha mint Gésa, a Te lovad is már egy több napja sérült, nem árt kötőfékben, vagy ha nagyon tele van kantárban egy kicsit megsétáltatni, hiszen így mozog is egy kicsit, és eszik is füvet is. Legelőre , hangsúlyozom, nem szabad ilyen esetben kivinni a lovat, mert le fog feküdni, és jobban ki fog nyílni a seb vagy fennáll az elfertőződés veszélye. A is nagyon fontos hogy a lehető legtisztábban tartsuk a boxot, a trágyát gyakran le kell szedni. Nem ajánlatos ilyenkor egyedül hagyni lovadat, hiszen magányos lesz, és unatkozni fog. Nyugodtan lehet óvatosan kefélgetni, de azért résen kell lenni, hiszen lovad ilyenkor akármikor megijedhet, megugorhat, és rá is léphet a lábadra ( persze nem szándékosan ).  

Gésa még nem gyógyult meg, de reméljük nem kell sokat várnunk !    

 

Címkék: seb nyílt seb seb kezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://gesaesszello.blog.hu/api/trackback/id/tr344287574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jaz01 2012.03.31. 16:48:21

Már mindjárt meggyógyul kedves olvasók, ne izguljatok!
süti beállítások módosítása